12% de decese din Moldova sunt provocate anual de tutun, afirmă un medic

Adăugat pe: 31 mai 2019

Situația la capitolul consumului de tutun este complicată la nivel mondial, dar și în Republica Moldova. Anual, din cauza maladiilor provocate de fumat, mor circa 5 mii de persoane, ceea ce constituie 12% din totalul deceselor în Moldova. Declarația a fost făcută pentru IPN de către directorul Dispensarului Republican de Narcologie, Mihail Oprea.

Cele mai răspândite boli cauzate de tutun sunt cele cardiace, cancerul pulmonar, maladiile cerebrale, diabetul zaharat, bolile pulmonare distructive. Cel mai des aceste maladii duc la deces.

Mihail Oprea a menționat că impactul fumatului asupra vieții copiilor și adolescenților este cu mult mai dur decât asupra maturilor. La minori și adolescenți fumatul afectează toate organele interne și sistemele. În primul rând, este afectat creierul, căile respiratorii, sistemul cardiac etc.: „Pentru tineri, fumatul este categoric interzis, pentru că riscul de a face anumite maladii cronice este foarte mare”.

Potrivit directorul Centrului, instituția medicală pe care o reprezintă este gata oricând să ofere consiliere sau tratament medicamentos fumătorilor care decid să se lase de acest viciu. Pe an ce trece, fumătorii apelează tot mai des la un medic pentru a lăsa fumatul. Dânsul crede că ei fac acest lucru pentru că „a fi sănătos este binevenit, a fi bolnav este o problemă foarte mare”.

În cadrul Dispensarului Republican de Narcologie, pe parcursul anului trecut, 500 de persoane au beneficiat de servicii pentru renunțare la fumat, circa 300 de persoane au primit tratament medicamentos împotriva dependenței de tutun, iar circa trei mii au beneficiat de consultații.

Pe data de 31 mai este marcată Ziua Mondială fără Tutun. În acest an, genericul zilei este „Tutunul și sănătatea plămânilor”, pentru a crește gradul de conștientizare a populației privind impactul consumului de tutun și a expunerii la fumul de țigară asupra sănătății.