346 de rezidenți în Moldova IT Park, într-un an de activitate

Adăugat pe: 5 februarie 2019

346 de companii autohtone și străine din domeniul tehnologei informației au aderat în anul 2018 la primul parc IT din Republica Moldova. Conform rezultatelor preliminare, venitul din vânzări a ajuns la aproape două miliarde de lei, transmite IPN.

„Pentru Republica Moldova domeniul IT este unul de perspectivă. Fiind o țară mică, nu trebuie să producem doar brațe de muncă, trebuie să pregătim specialiști pentru industrii cu valoare adăugată înaltă”, a declarat Pavel Filip, citat într-un comunicat de presă al Guvernului.

În primul an de activitate, peste 6600 de persoane au fost angajate în companiile din cadrul Moldova IT Park. Salariul mediu al acestora ajunge la aproape 26 de mii de lei. În această perioadă, exporturile rezidenților au crescut până la 600 de milioane de lei în trimestrul IV de activitate, iar numărul companiilor cu capital străin a ajuns la 96.

Printre facilitățile acordate rezidenților se numără achitarea impozitului unic, în mărime de 7% din venitul din vânzări, precum și eliminarea barierelor birocratice. De asemenea, parcul oferă un regim virtual de funcționare: rezidenții acestuia își pot desfășura activitatea și beneficia de facilitățile acordate chiar din propriile oficii sau reședințe, după o înregistrare prealabilă.

Primul parc IT din Republica Moldova și-a început activitatea la 1 ianuarie 2018, fiind fondat pe un termen de 10 ani. Printre obiectivele stabilite sunt atragerea investițiilor locale şi străine, crearea noilor locuri de muncă, pilotarea unor servicii noi și, ca urmare, impulsionarea creșterii industriei tehnologiei informației.