Acuzații și dezvăluiri dure la adresa unui candidat la funcția de primar al Chișinăului

Adăugat pe: 17 mai 2018
Ziaristul român Lucian Postu a trecut în revistă o radiografie a felului în care unii politicieni de peste Prut se implică în susținerea unor candidați pentru funcția de Primar General de la Chișinău. În opinia editorialistului din România, două fețe ale PNL se implică cu toate instrumentele de propagandă în favoarea liderului PPDA, Andrei Năstase.
 
Din tezele lui Postu, se reflectă că președintele filialei județene Iași a PNL, deputatul Costel Alexe, îl sprijină în alegerile pentru primăria Chișinăului pe Andrei Năstase, ”instrumentul politic al unor infractori din Republica Moldova, condamnați la ani grei de închisoare și fugiți în străinătate”, iar ”dizidentul liberal Dorin Dobrincu și-a declarat public susținerea pentru același aliat al infractorilor condamnați pentru furtul unor mari sume de bani”.

Vecinul Făt-Frumos candidează pentru primăria Chișinăului

Pe 20 mai, la Chișinău vor fi alegeri anticipate pentru funcția de primar general, în urma demisiei lui Dorin Chirtoacă, arestat și anchetat pentru acuzații de corupție. Cum Iașul e la doar 150 de kilometri de capitala Basarabiei, lupta pentru cel mai important fotoliu de primar din stânga Prutului și-a găsit susținători politici și pe malurile Bahluiului.

După ce primarul Iașului, Mihai Chirica, a trecut de partea lui Traian Băsescu și a candidatului susținut de PMP, participând chiar la mitingul de lansare al acestuia, a venit rândul liberalilor ieșeni să facă propagandă pentru favoritul lor din cursa pentru primăria Chișinăului: Andrei Năstase, propus de alianța dintre formațiunea pe care o conduce, Platforma Demnitate şi Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate, condus de Maia Sandu.

Într-o cuvântare recentă, ținută la o întrunire de partid  și reluată prompt în gazeta de casă a liberalilor ieșeni, deputatul Alexe a pledat în stil propagandistic pentru favoritul său, cu cuvinte ce par scrise de un consultant politic: „Săptămâna viitoare avem un test important pentru parcursul European al Republicii Moldova și toate forțele pro occidentale sunt alături de Andrei Năstase! Astăzi vi se poate părea că nu e lupta voastră, că nu vă leagă nimic personal de Basarabia și poate uneori naționalismul vi se pare exacerbat, dar gândiți-vă ce ați prefera în cartierul în care locuiți? Eu unul îmi doresc și mă simt în siguranță lângă un vecin pașnic, decent, educat, mânat de valori și principii occidentale, un om al dialogului și toleranței, cu care pot comunica, pot demara proiecte comune pentru dezvoltarea reciprocă! Este de datoria noastră să ne asigurăm că avem vecini buni! Andrei Năstase este vecinul bun cu care poți construi un viitor durabil!” 

În plus, șeful liberal a amintit de numeroșii basarabeni care locuiesc în Iași, îndemnându-i să nu fie pasivi și să-l voteze pe Năstase, dacă sînt originari din capital Republicii Moldova.

Deși e adversar intern al trupei deputatului Alexe, fostul șef al Arhivelor Naționale, istoricul Dorin Dobrincu, are același favorit pentru primăria de pe malurile Bâcului: ”Avem nevoie de parteneri puternici și credibili la Chișinău. Succes, Andrei Năstase!”, a scris pe Facebook liderul dizidenților liberali, la finalul unei postări lungi, însoțite de o fotografie electorală a candidatului pe care îl susține.

Câțiva comentatori din Republica Moldova i-au atras atenția că preferatul său are destule pete dubioase în biografie, dar Dobrincu le-a răspuns mecanic, refuzând să discute despre obiecțiile vizavi de favoritul său pentru fotoliul de primar al Chișinăului. Altfel spus, rafinatul intelectual Dobrincu s-a comportat ca un propagandist politic ieftin, pentru care trenul electoral trebuie să meargă doar cu viteză mare, fără să oprească în vreo gară în care nu e întâmpinat cu flori, busuioc și fanfară.

Concluzia care reiese din partitura duetului liberal Alexe – Dobrincu e una roz-bleu: Andrei Năstase e un soi de Făt-Frumos al politicii basarabene, care va învinge căpcăunii ex-sovietici și va aduce Republica Moldova în Europa democratică și prosperă, ca pe o Ileană Cosânzeană scăpată din ghearele balaurului.

Andrei Năstase, Făt-Frumos Dubios

Dacă ne uităm un pic dincolo de propaganda ieftină a cuplului liberal Alexe – Dobrincu, putem vedea cu ochiul liber că realitatea e alta . Mai întîi, o minciună penibilă, cît casa, livrată cu seninătate de deputatul Alexe: ”toate forțele pro occidentale sunt alături de Andrei Năstase”. Nici vorbă, tovarășe propagandist Alexe. Până și copiii din Chișinău știu că pentru primărie candidează mai mulți reprezentanți ai unor partide pro-occidentale, care n-au căzut de acord pentru sprijinirea unui candidat unic.

Dincolo de bubele personale sau de partid ale candidaților pe care îi propun, Partidul Liberal, Partidul Unității Naționale, Partidul Național Liberal și Partidul ”Democrația Acasă”  sunt partide pro-occidentale, indiferent de calibrul lor. Nici despre pseudo-independenta Silvia Radu, susținută de partidul miliardarului Plahotniuc, nu se poate spune că ar fi anti-occidentală, mai ales că a condus până nu demult filiala basarabeană a unei mari firme spaniole din domeniul energiei.

Dar de ce nu-l susțin ”toate forțele pro occidentale” pe favoritul duetului Alexe – Dobrincu? Bună întrebare. Răspunsul îl puteți găsi într-un articol scris de RISE Moldova, filiala basarabeană a unei cunoscute organizații jurnalistice internaționale, specializată în  anchete referitoare la domenii dintre cele mai sensibile : <<Pe lângă conexiunile la companii offshore care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro, Andrei Năstase este strâns legat de oamenii de afaceri Viorel și Victor Țopa, ultimul fiindu-i, de altfel, naș de cununie. Candidatul la prezidențiale a lucrat pentru oamenii de afaceri Țopa – condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din Republica Moldova – și le-a reprezentat interesele în calitate de avocat. Acum, Năstase nu neagă aceste legături, dar susține că este vorba doar despre „afaceri”>>  ( https://www.rise.md/prezidentiale2016/adevarul-despre-omul-topilor/ ).

KGB, mafie rusă, Voronin, Kremlin

Sau poate RISE e în regulă doar când Alexe, Dobrincu & Co citează din anchetele despre Liviu Dragnea ? Atunci, iată un citat dintr-un alt articol despre favoritul alexo-dobrincesc, articol scris  recent de Nicolae Negru, unul dintre cei mai echilibrați jurnaliști basarabeni din tabăra pro-occidentală :  <<Tovărășia lui cu Dodon și Usatâi, batista pe țambalul integrării europene nu au fost date uitării, unii unioniști nu văd mare diferență între el și Ceban (candidatul anti-romîn al Partidului Socialiştilor, n.red.). Nu e dat uitării nici momentul când el îi raporta lui Dodon că a eliminat „drapelele românești” din PMAN. Nu e clară nici originea finanțării PDA. Poate fi aceasta o construcție asemănătoare PPCD, ghidată de serviciile secrete rusești? Poate. Ca și PPCD-ul lui Roșca, PDA lui Andrei Năstase bate și demonizează partidele unioniste, menajându-le și colaborând cu cele pro-estice, inclusiv partidul lui Usatâi, care și-a recunoscut legăturile cu FSB. Dă de gândit și „operativitatea” cu care foștii admiratori și admiratoare de-ale lui Roșca s-au „reprofilat” și îl adulează pe Năstase. >> http://www.ziarulnational.md/nicolae-negru-exista-vreo-sansa-de-impacare-intre-nasul-lui-andrei-nastase-si-nasul-lui-andrian-candu/ ).

Da, stimați tovarăși liberali, favoritul vostru Andrei Năstase a fost aliat , nu demult, cu oamenii Moscovei : actualul președinte Igor Dodon, un vechi și primitiv anti-romîn, și Renato Usatîi, omul mafiei de la Moscova și al serviciilor secrete rusești ( vezi foto ). Sau n-ați aflat despre asta, stimabililor Alexe & Dobrincu? N-ați aflat nici că partidul amicului vostru a fuzionat cu partidul condus de un fost ofițer KGB, Nicolae Chirtoacă, ajuns ambasador  în SUA pe vremea regimului condus de generalul comunist Voronin, și el un anti-romîn de peșteră ? Nici că unul dintre ,, sponsorii ,, lui Năstase, Victor Țopa, a fost ministru în vremea lui Voronin ? N-ați aflat nici că milionarii care stau în spatele omului vostru au fost asociați în afaceri cu actualul jupîn al Basarabiei, oligarhul Plahotniuc, dar nu s-au înțeles cu el de la împărțirea ,, prăzii ,, și așa au ajuns în tabăra opusă ?

A spune că niște infractori mai mici sînt soluția pentru îndepărtarea unui infractor mai mare e ca și cum te-ai spăla pe mîini cu noroi. Indiferent dacă Alexe și Dobrincu îl susțin pe omul infractorilor mai mici din prostie, din ticăloșie sau din alte motive, concluzia e aceeași : sprijinind public aliatul politic al unor infractori, dovedesc că n-au minte și obraz nici cît să conducă o turmă de oi, darămite un partid, un oraș, un județ sau o țară.

Sau cumva ” unirea gunoaielor ” e ultimul concept liberal-patriotic, brevetat de PNL ?

Lucian Postu