Alina Russu părăsește șefia Comisiei Electorale Centrale

Adăugat pe: 2 iulie 2019

Președintele Comisiei Electorale Centrale a depus în această dimineață cererea de demisie la Secretariatul Parlamentului. Alina Russu a dat de înțeles că a luat această decizie din cauza modificărilor recente ale cadrului normativ în materie electorală, care ar îngrădi libertatea deciziilor membrilor CEC.

Pe pagina oficială a instituției de pe Facebook, Alina Russu, a scris că, „În condițiile statului de drept, este imperativ ca libera exprimare să fie asigurată atât alegătorului, cât și celor care, în virtutea funcțiilor, sunt responsabili de organizarea și desfășurarea procesului electoral. Imixtiunea în oricare din componentele procesului electoral este incompatibilă cu dezvoltarea liberă a democrației participative. Implementarea inițiativelor de ultimă oră a modificării cadrului normativ în materie electorală ar putea trezi suspiciuni vizavi de libertatea deciziilor autorității electorale superioare.” „În condițiile statului de drept este imperativ ca libera exprimare să fie asigurată atât alegătorului, cât și celor care, în virtutea funcțiilor, sunt responsabili de organizarea și desfășurarea procesului electoral. Imixtiunea în oricare din componentele procesului electoral este incompatibilă cu dezvoltarea liberă a democrației participative. Implementarea inițiativelor de ultimă oră a modificării cadrului normativ în materie electorală ar putea trezi suspiciuni vizavi de libertatea deciziilor autorității electorale superioare.

Recent, deputații din majoritatea parlamentară au votat, în primă lectură, o inițiativă legislativă care prevede că membrii CEC vor putea fi revocați din funcții fără să existe o decizie a instanței de judecată. Alina Russu a fost numită în funcția de preşedinte al Comisiei Electorale Centrale în 2016. Aceasta va administra instituția până când va fi desemnat un nou președinte.