Ambasada României, gata de europarlamentare, la fel ca și toate instituțiile Țării

Adăugat pe: 10 mai 2019

36 de secții de votare vor fi deschise în Republica Moldova pentru alegerile europarlamentare. Anunțul a fost făcut de către ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, într-o conferință de presă. Diplomatul a enumerat și condițiile în care cetățenii români pot participa la scrutin.

Alegătorii vor fi așteptați la urne în 19 raioane. 12 secții de votare vor fi deschise în municipiul Chișinău, inclusiv una în orașul Durlești. Ambasadorul României în Republica Moldova a dat asigurări că buletine de vot vor ajunge pentru toți participanții la scrutin. ”În solicitările pe care le-am transmis, am ținut cont de datele statistice de la scrutinele anterioare și ne-am asigurat că fiecare secție de vot va primi un număr suficient de buletine de vot, astfel încât să ne încadrăm în orice marjă de rezervă”.

Toate detaliile cu privire la procesul electoral pot fi găsite în ”Ghidul alegătorului român în străinătate”, publicat la inițiativa Ministerului de Externe al României: ”Fac un apel către toți alegătorii să se asigure că dețin documente de identitate valabile sau, în caz contrar, să facă de urgență demersurile necesare fie pentru înlocuirea, fie pentru preschimbarea acestor documente”.

Diplomatul a menționat că alegerile în forul legislativ european sunt importante și pentru Republica Moldova: ”Din informațiile mele, Republica Moldova este interesată să aibă relații foarte bune de colaborare cu Uniunea Europeană, iar Parlamentul European este o instituție fundamentală, care asigură, alături de celelalte instituții ale UE, coerența actelor, coerența faptelor și stabilește politicile, inclusiv în relația cu Republica Moldova”.

Ambasadorul Daniel Ioniță a transmis și un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Europei: ”Urez Europei să rămână în continuare unită, solidară și coezivă, la mulți ani, Românie europeană și euroatlantică și, totodată, urez Republicii Moldova să facă pașii necesari pentru ca la un moment dat să vină alături de noi, în Europa noastră unită”.

Alegerile pentru Parlamentul European se vor desfășura pe 26 mai. În forul legislativ de la Bruxelles vor accede și 32 de deputați români.