Andrian Candu, în Ședința solemnă a Plenului Parlamentului de la București: „Podurile de flori au deschis calea, dar ne dorim poduri de piatră”

Adăugat pe: 27 martie 2018

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a susținut astăzi un discurs în cadrul ședinței solemne din Parlamentul de la București, dedicată celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

”Datoria noastră e să cinstim memoria celor 86 de membri ai Sfatului Țării care au votat Unirea în 1918. Comuniunea de limbă, istorie, civilizație și cultură este baza relațiilor dintre Republica Moldova și România, iar integrarea europeană a teritoriului din stânga Prutului este singura opțiune pentru a asigura prosperitate cetățenilor moldoveni. România are nevoie de o Republică Moldovă puternică”.

Candu s-a referit și la proiectele importante începute în Republica Moldova cu sprijinul României, care a devenit principala piață de desfacere a produselor moldovenești. Este vorba de proiectele energetice, care au drept obiectiv să reducă dependența Republicii Moldova de gazele rusești, de reconstrucția grădinițelor cu bani din România, bursele acordate de statul român tinerilor basarabeni, etc.

Podurile de flori au deschis calea, dar ne dorim poduri de piatră, o autostradă, o cale ferată care să lege Chișinăul de București”, a menționat Candu.

Totodată, președintele Parlamentului de la Chișinău a invitat toți românii să viziteze mai des Republica Moldova și și-a încheiat discursul cu versurile poetului Dumitru Matcovschi: „Trecută prin foc și prin sabie, furată, trădată mereu, ești floare de dor, Basarabie, ești lacrima neamului meu”.

Pe de altă parte, unii oficiali români își doresc unirea, printre aceștia Liviu Dragnea, președintele PSD: Avem astăzi în Parlament o Românie mai mare și asta pentru că sunt prezenți aici cu noi și reprezentanții românilor de peste Prut. Domnule președinte Candu, domnule vicepremier Iurie Leancă, chiar nu avem atâta curaj să spunem clar ce vrem? Și, ca să nu existe echivoc, eu o spun deschis, simplu și explicit: eu vreau să ne unim cu Moldova, a spus Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților.