Au fost confirmate noi cazuri de rujeolă

Adăugat pe: 1 septembrie 2018

Agenţia Naţională de Sănătate Publică şi-a actualizat datele pentru ultimele două zile, astfel încât până pe 31 august au fost confirmate 177 de cazuri de îmbolnăviri, cu şase mai mult decât în zilele anterioare.

Numărul de îmbolnăviri este în uşoară creştere faţă de zilele anterioare, când s-a depistat un singur caz. Este în creştere şi numărul persoanelor suspectate că au dezvoltat virusul rujeolic. În acest moment este vorba despre 83 de persoane, precizează Sănătate INFO

Potrivit Agenţiei Naţionale de Sănătate Publică (ANSP), regiunile afectate rămân aceleaşi: Ceadâr-Lunga, Vulcăneşti, Taraclia, Ungheni, Cahul, Hânceşti, Cantemir şi Ocniţa. 

Cu toate că luni, 3 septembrie, este prima zi de şcoală şi există riscul de noi focare, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale nu a anunţat până la această dată care este numărul copiilor imunizaţi, în baza planului de acţiuni realizat şi care este numărul copiilor care au rămas fără vaccin, ca urmare a refuzului din partea părinţilor.

Ultima comunicare pe subiectul rujeolei a fost pe data de 23 august, când Svetlana Cebotari a declarat în cadrul unei vizite la Ceadâr-Lunga că niciun copil nu va fi primit la şcoală dacă nu va fi vaccinat.

Conform ANSP, în continuare se menţine codul portocaliu privind riscul de infectare cu rujeolă. În Republica Moldova nivelul de acoperire cu vaccinul primar ROR a fost de numai 87 la sută, faţă de cel puţin 95 la sută recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Anul trecut au fost înregistrate cazuri când părinţii au falsificat certificatele de vaccinare ale copiilor cu ajutorul cadrelor medicale, însă rezultatele cercetării nu au fost făcute publice, deşi a fost vorba de fals în acte. Nici Ministerul Sănătăţii nu a venit cu clarificări în acest sens.