Bani europeni în Găgăuzia

Adăugat pe: 11 iunie 2018

Uniunea Europeană este cel mai important investitor din Unitatea Teritorial – Administrativă Găgăuzia. În satul Aluatu din raionul Taraclia de la semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și UE cei peste 700 de locuitori au beneficiat de numeroase investiții europene. În comparație, Federația Rusă a oferit doar câteva ajutoare materiale, susțin autoritățile.

Datorită SARD-ului, noi am contribuit la iluminarea stradală în sat, modernizat, cu LED-uri. Noi lucrăm asupra apă și canalizare în sat, de la care, iarăși, avem un mare ajutor din partea SARD-ului", a precizat primarul satului Aluatu, r. Taraclia, Anatolie Bobici.

Potrivit experților, pe parcursul ultimilor doi ani, valoarea totală a asistenţei financiare acordate regiunii Găgăuzia de către Uniunea Europeană a ajuns la peste 6 milioane de euro. Iar în timp ce partenerii europeni investesc în dezvoltarea și reabilitatea instituțiilor publice, în apeducte sau iluminare stradală, frații de peste Prut alocă bani pentru educație.

În toate satele din Găgăuzia și din raionul Taraclia, au fost alocate sume substanțiale – până la 100 de mii de dolari pentru reabilitarea grădinițelor sau școlilor. Din Federația Rusă, cunosc un singur caz în care au venit bani. Este vorba de procurarea unei mașini pentru pompieri", a spus Vasile Cușnir, consultant, Business Consulting Institute.

Experții mai spun că 42 la sută dintre proiectele implementate în regiunea găgăuză au fost realizate din investițiile venite din Uniunea Europeană. Și Japonia a contribuit substanțial la dezvoltarea regiunii. Alte ajutoare au venit din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și Banca Europeană de Investiții.