Ce sărbătoresc moldovenii pe 9 mai

Adăugat pe: 9 mai 2019

De ani buni, ziua de 9 mai împarte moldovenii în două tabere: unii sărbătoresc Ziua Europei, alții - cea a Victoriei. Dacă pentru o bună parte, această zi este un prilej pentru a-și aminti despre rudele care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, mulți menționează și despre Ziua Europei, sărbătoare care a apărut recent în țara noastră și căreia încă nu i se acordă importanța cuvenită.

Pentru majoritatea, evenimentele din cel de-al Doilea Război Mondial le sunt cunoscute din cărțile de istorie, dar și din amintirile celor care au fost pe front.

Sunt și printre cei care celebrează ambele sărbători.

Pentru unii oameni însă, Ziua Europei este un prilej pentru a promova pacea în întreaga lume.

Românii de pretutindeni mai consemnează pe 9 mia Ziua Independenței de stat a României față de Imperiul Otoman, proclamată pe 9 mai 1877.

Ziua de 9 mai este cunoscută drept Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite, reprezentând semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste. Totodată, pe continentul european, această dată reprezintă Ziua Europei, sărbătoare a păcii și unității. La 9 mai 1950 s-a făcut primul pas în direcţia creării Uniunii Europene de astăzi. La Paris, în acea zi, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene.