Chișinăul și-a ales un nou primar

Adăugat pe: 4 iunie 2018

Chișinăul are un nou edil! Liderul PPDA, Andrei Năstase, a devenit primar al capitalei. Acesta va sta la cârma primărie timp de un an.

Năstase a fost susținut de peste 129 de mii de alegători, ceea ce înseamnă peste 52 la sută din voturi. Iar reprezentantul socialiştilor, Ion Ceban, a obținut peste 47 la sută din sufragii. Acesta fiind votat de aproape 117 mii de locuitori ai capitalei. 

ANDREI NĂSTASE 52,57%

ION CEBAN 47,43%

Aproape de miezul nopții, membrii și susținătorii lui Năstase au scandat victorie, au băut șampanie și l-au purtat pe brațe.

Andrei Năstase a declarat că începe o nouă etapă pentru capitală și a dat asigurări că va fi primarul tuturor. Întrebat dacă va accepta să-l facă pe Ion Ceban viceprimar, Năstase a declarat că nu va face alianță cu socialiștii: „Această victorie a obținut-o locuitorii Chișinăului, am obținut-o împreună prin ieșirea masivă la vot. A fost o demonstrație de democrație. Noi facem alianță cu oameni corecți, oameni onești, oameni care nu dau sub centură".

În același timp, candidatul socialist Ion Ceban și-a recunoscut înfrângerea și a declarat că îl va aștepta pe Andrei Năstase zilnic la ora 8 la ușa primăriei. Mai mult, acesta nu exclude că peste un an se vor revedea la următoarele alegeri locale generale: „Măria sa, alegătorul, decide în Chișinău. Votul a fost mai mult politic și geopolitic, iar în Chișinău sunt probleme reale, probleme care trebuie rezolvate zi cu zi. Eu vreau să-l felicit pe Andrei Năstase cu această victorie și să-i doresc succes în implementarea programului pe care și l-a propus".

Instanța de judecată are la dispoziție zece zile pentru a valida sau nu scrutinul de duminică. Ulterior, în termen de 24 de ore după adoptare, decizia instanței va fi transmisă Comisiei Electorale Centrale și Consiliului Electoral, care va publica rezultatele definitive și va elibera legitimația primarului ales.