Companiile Gas Natural Fenosa Moldova au fost vândute unui grup energetic internațional

Adăugat pe: 12 aprilie 2019

Grupul energetic Naturgy a semnat acordul de vânzare-cumpărare a întreprinderilor de distribuție și furnizare a energiei electrice din Republica Moldova, Red Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, cu grupul internațional Duet Private Equity Limited. Finalizarea tranzacției se prevede până în luna iunie 2019, odată cu preluarea integrală a controlului de către cumpărător, informează MOLDPRES.

Departamentul Relații Externe și Comunicare al companiei Gas Natural Fenosa precizează că „noul proprietar al celor două întreprinderi este compania internațională Duet Private Equity Limited, cu sediul în Londra, cu o gamă vastă de investiții în diverse tipuri de active și cu o strategie de creștere în regiune”.

Acest acord „se încadrează în strategia de reorganizare a portofoliului de afaceri al Naturgy și revizuirea continuă a activităților sale considerate non strategice”.

Compania „Duet Private Equity” a fost înființată în 2003 și face parte din grupul Duet Group, cu sediul la Londra, fondat în 2002 de Henry Gabay și Alain Ludwig Schibl. Informația despre vânzarea afacerii Naturgy din Republica Moldova a apărut în presa spaniolă la începutul anului 2018. Publicația ”Economist” scria atunci că operațiunea ar putea fi evaluată la peste 500 milioane de euro.

Procesul de schimbare a proprietarului „nu va afecta activitatea licențiată ordinară a întreprinderilor de distribuție și de furnizare a energiei electrice din Republica Moldova, care își vor urma cursul lor firesc, cu menținerea echipelor directive și tehnice ce vor asigura continuitatea operațiunilor întreprinderilor pentru prestarea unui serviciu calitativ, fiabil și sigur clienților săi, în conformitate cu exigențele și standardele europene”.

Pe parcursul celor peste 19 ani de activitate în Republica Moldova, grupul spaniol a efectuat investiții de peste 326 milioane de dolari în renovarea și modernizarea rețelelor electrice, implementând un nou model de gestiune corporativă, orientată spre eficiență, prin intermediul aplicării celor mai bune practici și a unui nou stil etic european de gestiune a afacerii, precum și a noilor tehnologii și sisteme informaționale pentru îmbunătățirea tuturor indicatorilor de calitate.

Întreprinderile de distribuție și furnizare a energiei electrice RED Union Fenosa și Gas Natural Fenosa Furnizare Energie deservesc în prezent circa 900 mii de clienți, persoane fizice şi juridice, distribuie energie electrică în 19 unităţi administrativ-teritoriale, inclusiv în capitala ţării, municipiul Chişinău, ceea ce constituie două treimi din teritoriul țării.