După 120 de ani, vitraliul care se află în incinta Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală va fi restaurat în totalitate

Adăugat pe: 26 iulie 2018

După 120 de ani, vitraliul care se află în incinta Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală din capitală va fi restaurat în totalitate. Acesta cântărește peste o tonă și jumătate, iar de câțiva ani, prezenta un adevărat pericol pentru viața vizitatorilor.

Lucrările sunt efectuate de singurul meșter din țara noastră care lucrează cu plăci din sticlă, Igor Prussakov: ”Am fost foarte afectat când am văzut în ce stare se află această lucrare din mozaic. Am creat un mecanism de protecție a construcției, am pus o plasă ca să nu cadă cioburile peste vizitatori. Vreau să păstrez și să refac această lucrare ca lumea să o poată vedea și peste alți 120 de ani.”

Tavanul de sticlă din cadrul muzeului este unicul de acest fel din Europa de Est, dar nu a fost reparat niciodată.

Acum, Igor Prussakov a decis să schimbe totul de unul singur. În acest scop, meșterul și-a construit un cuptor special, unde pregătește materia primă: ”Tot ce vedeți aici este făcut cu mâinile mele. Am calculat efortul, puterea cuptorului, capacitatea camerei, și uite în felul următor se deschide.  Înăuntru se poate vedea un încălzitor care este făcut din spirale de cuarț.”

Inițial, sunt pregătite schițe detaliate ale lucrărilor. Toate planurile iau naștere într-un birou mic, unde mâinile de aur ale meșterului de șapte ori măsoară și o dată taie: ”Pe o bucată obișnuită de sticlă, sunt împăștiate diferite ciuburi de stică colorate și în dependență de temperatura pe care o folosesc, acestea iau diferite forme. Eu sunt la pensie, nu mă grăbesc absolut nicăieri, am 65 de ani, munca o fac din plăcere, nu pentru bani, mai ales că aici nu sunt.”

Vitraliul va putea fi admirat de vizitatori peste doi ani, când se vor încheia lucrările de reparație.