Economiști germani: Moldova este pe calea inteligentă a politicii comerciale

Adăugat pe: 28 martie 2018

Potrivit economiștilor germani de la GEG (Grupul Economic German), care au efectuat un studiu, cel mai mult a crescut volumul exporturilor produselor vegetale, fapt ce s-a datorat unei recolte bune. Pe locul doi sunt cablajele, în special pentru industria auto. Exportul acestora a cunoscut o creștere rapidă datorită accesului Moldovei pe piața UE, urmare a semnării acordului de Asociere și Liber Schimb. Exporturile au crescut spre toate destinațiile majore.

Creșterea exporturilor moldovenești cu peste 18% în anul 2017, dar și dinamica pozitivă a acestora din ultimii ani, arată faptul că țara noastră duce o politică de comerț inteligentă. 

În acest context, experții germani recomandă autorităților moldovenești să continue implementarea prevederilor Acordului, întrucât aceasta va aduce și mai multe beneficii economiei Moldovei. 

Există o strânsă legătură între acordul de liber schimb cu UE (DCFTA), investițiile mai puternice în fabricare cablurilor și creșterea exporturilor, susțin experții GET Moldova. În acest context, este în interesul guvernului moldovean să susțină în continuare această evoluție pozitivă prin continuarea punerii în aplicare a DCFTA și să atragă investiții străine directe. 

Dezvoltarea în sectorul mașinilor a fost o consecință a unei politici de succes a atragerii de investiții străine directe (ISD) în combinație cu o politică comercială inteligentă. În acest context ar fi sensibil de aprofundat și mai mult relațiile comerciale cu UE prin continuarea implementării acordului de comerț liber cu UE (DCFTA) și continuarea unei politici active de atragere a ISD pentru a asigura această dezvoltare pe termen lung”, recomandă autorii studiului. 

De asemenea experții notează că principalele două direcții ale exporturilor moldovenești au devenit UE și Turcia, înregistrând creșteri de 70% și, respectiv, 69%. În același timp, cota exporturilor către Rusia și Țările CSI continuă să scadă, ceea ce, în opinia experților germani, denotă faptul că Moldova ar trebui să-și continue procesul de reorientare comercială spre Occident.+

În concluzie, experții germani recomandă ca acordurile de liber schimb să rămână principalul instrument al politicii comerciale a țării.

Sursa: Mold-Street