Elveția încurajează Moldova să formeze un guvern care să servească interesele oamenilor

Adăugat pe: 14 martie 2019

Elveția reiterează angajamentul său pentru realizarea programului de cooperare și dezvoltare cu Republica Moldova și dorința de a intensifica cooperarea în vederea unor reforme semnificative. De asemenea, speră la constituirea unui nou guvern care să servească interesele oamenilor și care se va strădui să îmbunătățească nivelul de trai și să asigure prosperitatea tuturor cetățenilor. Declarațiile au fost făcute de ambasadorul Elveției pentru Ucraina și Republica Moldova, cu reședința la Kiev, Guillaume Scheurer, care se află în vizită oficială la Chișinău pe 13 și 14 martie curent, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Biroului de Cooperare al Elveției în Republica Moldova, se menționează că ambasadorul Guillaume Scheurer a avut întrevederi cu ministrul afacerilor externe și integrării europene, Tudor Ulianovschi, cu președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, cu reprezentanți ai forțelor politice și membri ai comunității diplomatice.

Guillaume Scheurer a declarat că Elveția ia notă de concluziile preliminare ale OSCE/ODIHR cu privire la alegerile parlamentare din 24 februarie, și anume caracterul competitiv și respectarea, în general, a drepturilor fundamentale. De asemenea, împărtășește îngrijorările observatorilor internaționali referitor la încălcări și îndeamnă autoritățile de la Chișinău să analizeze situația pentru a consolida procesul democratic în Moldova și pentru a spori încrederea în instituțiile statului.

Diplomatul a mai spus că Elveția încurajează Republica Moldova să urmeze recomandările concrete ale ODIHR din raportul preliminar, precum și alte recomandări internaționale, cum ar fi cele ale Comisiei de la Veneția de pe lângă Consiliul Europei.

Elveția a susținut transformările politice, sociale și economice din Republica Moldova începând cu anul 2000. În prezent, Elveția este cel mai mare donator bilateral în domeniile ocrotirii sănătății și culturii din Moldova.