Experții IDOM recomandă instituirea unui mecanism de validare a locației destinate votării

Adăugat pe: 27 februarie 2019

Experții Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), care au monitorizat asigurarea dreptului la vot pentru persoanele cu dizabilități la alegerile parlamentare din 24 februarie, recomandă instituțiilor responsabile consolidarea mecanismelor naționale pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități în procesul electoral. Experții consideră necesar instituirea unui mecanism care ar aviza și valida locația stabilită ca fiind destinată pentru vot și de a aprecia dacă acesta corespunde rigorilor de accesibilitate sau nu.

Reprezentanții Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) au observat procesul electoral în 9 centre de plasament temporar a persoanelor cu dizabilități și spitale de psihiatrie. Într-o conferință de presă la IPN, Dumitru Russu, coordonatorul programului de monitorizare și raportare de la Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), referindu-se la unele carențe observate în procesul electoral, a spus că în unele cazuri au fost constatate lipsa căilor de acces în secțiile de vot. În particular, lipsesc rampele sau chiar dacă există, acestea nu corespund normelor din construcție

„Am observat că rampele nu au unghiul stabilit și unele secții nu au o rampă ci doar scări, ceea ce face imposibilă intrarea unei persoane cu deficiențe locomotorii. Sunt și praguri prea mari care nu pot fi depășite fără asistența cuiva”, spus Dumitru Russu.

Expertul susține că eforturile autorităților trebuie canalizate pentru dotarea acestor secții și cu mijloace de asistență a persoanelor cu deficiențe senzoriale de văz, precum lupă, lampă și limbajul Brăile, „așa încât persoana să identifice candidatul pe care vrea să-l voteze fără a apela la o persoană terță”.

Observatorii mai constată și un mediu ostil care este uneori creat atât din partea altor alegători, cât și a membrilor secțiilor de vot, care nu cunosc despre cum votează persoanele cu necesități speciale.

„Am moștenit un suntem care trebuie acordat la standardele internaționale și europene în domeniu. Directorii instituțiilor sunt gata să îmbunătățească infrastructura, dar și dreptul la vot”, a spus Radu Bobeică, coordonatorul proiectului de monitorizare a procesului electoral în instituțiile psihiatrice și centre de plasament temporar a persoanelor cu dizabilități.

La alegerile parlamentari din 24 februarie, Institutul a avut 30 de observatori. În instituțiile monitorizate în ziua alegerilor și-au exercitat dreptul la vot 1131 de persoane din totalul de 3104. Experții susțin că marja de participare joasă nu ține neapărat doar de condițiile de vot, dar și de dreptul fiecăruia de a refuza să voteze.