Focul Haric va ajunge din nou la Chișinău

Adăugat pe: 2 aprilie 2018

În Săptămâna Patimilor, creştinii ortodocşi din toată lumea sunt în aşteptarea miracolului care se întâmplă la Ierusalim - pogorârea Luminii Sfinte, care aduce binecuvântarea lui Dumnezeu. Focul Haric va ajunge şi în Republica Moldova, pentru a 16-a oară consecutiv.

În Joia Paştelui, o delegaţie a Mitropoliei Moldovei, condusă de ÎPS Mitropolit Vladimir, va merge în Țara Sfântă, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, de unde va lua Lumina Sfântă.
Din delegație vor face parte patru clerici, care se vor deplasa la Tel-Aviv cu o cursă a unei companii comerciale.

"A devenit deja o tradiție ca ierarhii Bisericii Ortodoxe din Moldova, în Săptămâna Patimilor, să se deplaseze în Țara Sfântă pentru a aduce de acolo Focul Haric. În acest an, delegația Bisericii Ortodoxe din Moldova, în aceiași componență ca și anul trecut, va pleca de Joia Mare în Țara Sfântă pentru a vizita câteva locuri legate de viața Mântuitorului", a declarat Mitropolitul Vladimir.Astfel, sâmbătă dimineaţa, delegația Mitropoliei Moldovei se va deplasa în oraşul vechi, Cetatea Ierusalimului, la mormântul Mântuitorului, unde conform tradiţiei, se aprinde Lumina Sfântă, în jurul orei 14.00. Sâmbătă seara Lumina Sfântă va fi adusă, în faţa Catedralei Mitropolitane „Naşterea Domnului" din Chișinău, în jurul orei 20.00.

Focul Haric se aprinde, în fiecare an, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în Sâmbăta dinaintea Paştelui Ortodox. Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Iisus Hristos în timpul Vecerniei Mari. Locul este verificat pentru a vedea dacă nu există surse ascunse de foc, după care Sfântul Mormânt este pecetluit cu ceară. Patriarhul, însoţit de o procesiune numeroasă, înconjoară Mormântul de trei ori. Apoi, coboară de unul singur, cu două lumânări stinse, şi se roagă în genunchi.

Se spune că, în prima jumătate de oră după ce se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nu arde părul sau pielea, iar dacă în Sâmbăta Mare, în biserica din Ierusalim nu se aprinde focul, atunci în acel an va fi sfârșitul lumii.