Gnatișin: Pentru Moldova și Ucraina, viitorul poate fi doar în UE

Adăugat pe: 14 martie 2019

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Ivan GNATIŞIN, este convins că viitorul stabil şi previzibil al patriei sale, precum şi pentru Moldova, se află doar în avansarea pe calea integrării europene, adaptarea standardelor democratice ale Uniunii Europene (UE) şi dezvoltarea progresivă a economiilor ţărilor.

Într-un interviu acordat agenţiei Infotag, el a abordat mai multe subiecte-cheie care se află astăzi pe ordinea de zi.

Una dintre sarcinile principale ale Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova este de a crea condiţii adecvate pentru ca alegătorii să-şi exercite dreptul de vot constituţional. 

În special, este vorba despre contribuţie la formarea listei de alegători, oferirea asistenţei în activitatea comisiilor electorale.

Conform registrului cetăţenilor Ucrainei cu drept de vot, în Republica Moldova locuiesc 68 mii de persoane. Cea mai mare parte a acestora se află în stânga Nistrului - până la 54 mii de cetăţeni. 

Potrivit legislaţiei actuale, vor fi deschise două secţii de votare: la Ambasada Ucrainei la Chişinău şi la Consulatul Ucrainei de la Bălţi. Cabinele de vot au fost echipate deja, au fost aduse calculatoarele pentru activitatea comisiilor.

Dacă vorbim despre numărul celor care vin la secţiile de vot, în Republica Moldova acest număr este de maxim 2 mii de cetăţeni ai Ucrainei la secţia de votare din Chişinău. 

La Bălţi vin chiar de două ori mai puţini cetăţeni. Aceasta reprezintă 1-2% din numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înregistraţi. 

Aceasta este statistica ultimelor alegerilor pentru Rada Supremă şi pentru Preşedintele Ucrainei. Însă această practică nu este numai în Moldova, prezenţa scăzută la alegeri este tipică şi pentru alte ţări în care locuiesc cetăţenii Ucrainei.

Cetăţenii Ucrainei au drepturi absolut egale, indiferent dacă locuiesc în Moldova pe malul drept sau stâng al Nistrului. Nu vor fi create condiţii speciale. 

 

Prin intermediul organizaţiilor etnoculturale să transmitem cetăţenilor ucraineni din regiune materialele de agitaţie ale candidaţilor înregistraţi la CEC.

Sunt sigur că Ucraina şi Moldova vor continua cursul spre integrare europeană şi dezvoltarea cooperării bilaterale reciproc avantajoase. 

Poporul ucrainean şi moldovean merită să trăiască în ţări prospere, dezvoltate din punct de vedere economic şi independente din punct de vedere politic, în care legea şi principiile de bază ale democraţiei sunt respectate.

Relaţiile dintre Ucraina şi Republica Moldova nu au fost niciodată la un nivel atât de înalt ca în ultimii ani" - o asemenea evaluare a fost dată de Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, la deschiderea împreună cu domnul Pavel Filip a punctului de control comun Palanca-Maiaki-Udobnoe la sfârşitul lunii decembrie 2018. 

Aprecieri similare ale cooperării noastre sunt făcute şi de conducerea Moldovei - preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi prim-ministrul Pavel Filip.