În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Limbii Române

Adăugat pe: 31 august 2018

31 august este ziua în care toţi vorbitorii limbii române de pe ambele maluri ale Prutului, cât şi de peste hotatre, sărbătoresc Ziua Limbii Române.

Republica Moldova sărbătoreşte astăzi Ziua Limbii Române, marcată în ţara noastră începând cu anul 1990, fiind iniţiată de către primul Parlament la 23 iunie. În acea perioadă sărbătoarea se numea „Limba noastră cea română”, iar ulterior în anul 1994 denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră”. 

 Vezi depunerile de flori de la Monumentul lui Ștefan Cel Mare și Sfânt din Chișinău, AICI.

La 27 august 1989, la solicitarea celor circa 700.000 de participanţi la Marea Adunare Naţională de la Chişinău, Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti a adoptat Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Ulterior, a urmat o altă lege potrivit căreia s-a renunţat la grafia chirilică şi s-a revenit la alfabetul latin, ca mai apoi limba moldovenească să fie considerată identică cu limba română.

Limba română a fost recunoscută drept limbă de stat a Republicii Moldova în urma adoptării la 27 august 1991 a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova. Astfel, la finele anului 2013 Curtea Constituţională „a statuat de asemenea, că în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”, limba de stat fiind considerată română şi nu moldovenească.