La Căuşeni a fost omagiat poetul Alexei Mateevici

Adăugat pe: 15 martie 2019

 "Să fim vrednici de memoria acestui fiu al neamului!" este genericul celei de-a 27-a ediţii a Zilelor Naţionale Mateevici, eveniment lansat astăzi la Căuşeni, cu ocazia împlinirii a 131 de ani din ziua naşterii autorului Imnului de Stat al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Cu acest prilej, la bustul lui Alexei Mateevici din oraşul Căuşeni, amplasat în faţa liceului care-i poartă numele, a fost organizată o întrunire de omagiere. Programul a culminat cu depuneri de flori la monumentul poetului, care este deja o carte de vizită a raionului Căuşeni, baştina lui Alexei Mateevici.

"O mare personalitate întotdeauna uneşte, nu dezbină, şi este de bun augur că în locul monumentelor false vin adevăratele valori. Mateevici mereu ne-a îndemnat să ne apărăm limba, neamul şi cultura - temă pe care nu avem dreptul s-o uităm", a declarat în discursul său Sergiu Gogu, vicepreşedintele raionului Căuşeni.

"Zilele naționale sunt un model de unitate, iar Mateevici ne unește de aproape 30 de ani", a menţionat, la rândul său, Ion Găină, preşedintele Comitetului organizatoric permanent al Zilelor Naţionale Mateevici, scriitor, directorul Casei-muzeu „A. Mateevici” din satul Zaim, raionul Căuşeni.

Potrivit lui Ion Găină, în cadrul zilelor dedicate lui Alexei Mateevici, la Poiana Câmpina (România) urmează să fie dezvelit un bust al poetului. Totodată, la Zaim va fi întemeiată o alee a personalităţilor din partea locului. „Trebuie să omagiem şi alte nume celebre care-şi trag rădăcinile de la Căuşeni - Ion Ungureanu, Grigore Grigoriu ş.a.", a specificat Ion Găină.

Alexei Mateevici s-a născut la Căinari, judeţul Tighina, la 16 martie 1888, în familia preotului Mihail Mateevici şi Nadejdei Neaga. A făcut clasele primare în satul Zaim, actualmente raionul Căuşeni. Ca poet rămâne memorabil prin poezia „Limba noastră”, scrisă cu numai două luni înainte de moartea sa prematură în anul 1917, întreaga-i operă numărând 43 de titluri. În prezent, la Căinari şi Zaim activează case memoriale “A. Mateevici”, iar numele poetului îl poartă mai multe licee din raion.

În fiecare primăvară în localitate se organizează Zilele Poeziei lui Mateevici. Programul acestora include mai multe evenimente cultural-artistice. Până la finele lunii martie, la Casele-muzeu „A. Mateevici” din oraşul Căinari şi satul Zaim vor fi organizate medalioane literare, concerte de muzică religioasă, iar în bibliotecile şi instituţiile de învăţământ din raion vor avea loc expoziţii tematice de carte şi concursuri literare. De asemenea, sunt preconizate şedinţe festive ale Cenaclului literar „Steaua de vineri”, concursul tinerilor creatori „Comoara” ş.a.