Moldovenii care muncesc în Spania vor beneficia de pensii și alte prestații sociale

Adăugat pe: 8 februarie 2019

Cetățenii moldoveni care sunt angajați legal în Spania vor beneficia în timpul apropiat de pensii și alte prestații sociale. Pe 7 februarie, la Madrid, la Institutul Național de Securitate Socială (INSS), a avut loc reuniunea tehnică formată din reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și ai Casei Naționale de Asigurări Sociale în perspectiva încheierii unui acord bilateral privind securitatea socială, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al CNAS se menționează că în cadrul întrevederii au fost discutate prevederile legislației Republicii Moldova și Regatului Spaniei în domeniul asigurării cu pensii, precum și modalitatea de acordare a prestațiilor în cazul accidentelor de muncă și bolilor profesionale pentru persoanele asigurate ale ambelor state.

Părțile au convenit asupra necesității elaborării și lansării negocierilor pe marginea unui proiect de Acord în domeniul securității sociale în vederea protejării intereselor cetățenilor care au prestat activitate legală pe teritoriul ambelor state, indiferent de domiciliu.

În prezent, Casa Națională de Asigurări Sociale aplică 11 acorduri în domeniul securității sociale. Este vorba despre Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria și Lituania. Acordul cu Germania este al 12-lea la număr și va intra în vigoare pe 1 martie 2019. A fost semnat un acord și cu Turcia, dar va intra în vigoare după finalizarea procesului de ratificare a documentului de către ambele părți.