Municipiul Ungheni va fi asigurat cu apă de calitate, conform unui proiect al UE

Adăugat pe: 5 martie 2019

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Ungheni" se realizează conform planului stabilit. La această concluzie au ajuns membrii Comitetului director local (CDL), întruniţi recent în şedinţă la Centrul de Informare pentru Cetățeni din Ungheni, care au estimat volumul de lucru efectuat în raport cu riscurile şi provocările ce apar, transmite MOLDPRES.

Membrii CDL au pus în discuție aspecte privind contribuţia pentru conectările individuale la rețelele extinse de alimentare cu apă. De asemenea, au fost analizate provocările şi riscurile care pot interveni în procesul de realizare a proiectului. În context, membrii comitetului au pregătit un pachet de propuneri pentru remedierea în timp util a acestora.

“Asigurarea cu apă şi canalizare a unui număr cât mai mare de localităţi este o prioritate la fel ca şi construcţia de drumuri sau evacuarea deşeurilor. Apa de calitate înseamnă o viaţă mai sigură şi mai sănătoasă, de aceea pe acest segment de activitate vor fi mobilizate toate eforturile şi vor fi folosite toate mijloacele, inclusiv susţinerea partenerilor de dezvoltare”, a menţionat, contactat de MOLDPRES, Viorel Jardan, directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Centru.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în municipiul Ungheni” este implementat în cadrul Programului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului din R. Moldova.

Ca urmare, aproximativ 750 cetățeni din municipiul Ungheni vor fi conectați la sistemul de aprovizionare cu apă și circa 1500 - la sistemul de canalizare. Totodată, se preconizează să fie reabilitaţi 12,4 km de rețea de apeduct, iar 5,4 km de rețele de apeduct și 5,6 km de rețele de canalizare vor fi extinse. Ulterior, vor fi consolidate capacitățile operatorului din Ungheni în baza Planului de afaceri pentru a gestiona eficient serviciile îmbunătățite. Valoarea estimativă a proiectului din orașul Ungheni este de peste trei milioane de euro -  2,9 mln de euro fiind finanţarea Uniunii Europene şi 240 mii de euro - contribuția beneficiarilor.