Patru puncte vamale vor fi dotate cu sisteme performante de supraveghere

Adăugat pe: 14 martie 2019

Nouă posturi vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-ucrainene vor fi dotate cu sisteme performante de supraveghere video, cu posibilitatea înregistrării automatizate a plăcuțelor de înmatriculare. Acest lucru va fi realizat în cadrul unui proiect ce urmează a fi implementat de Organizația Mondială pentru Migrație în Moldova, cu un buget total de 4,44 milioane euro, transmite IPN.

Potrivit Serviciul Vamal, în Moldova, de aceste dotări vor beneficia posturile Otaci, Criva, Tudora și Vulcănești, iar pe partea ucraineană posturile Moghiliov-Podolsk, Mamaliga, Starokazacie, Vinogradovca și Platonovo. Modernizării va fi supus și Centrul de monitorizare și prelucrare a datelor din cadrul Serviciului Vamal.

Sistemul va dispune de o serie de funcționalități avansate, precum citirea plăcuțelor de înmatriculare, monitorizarea timpului de perfectare de către fiecare autoritate prezentă în post, sau prelucrarea datelor privind masa și dimensiunile autocamioanelor din momentul colectării informației. Suplimentar, sistemul va permite schimbul online a acestor date între serviciile vamale ale ambelor state.

Din cele 4,44 milioane euro, 3,552 milioane de euro sunt oferiți de UE în cadrul Inițiativei prioritare a Parteneriatului Estic privind Managementul Integrat al Frontierei (2014-2020), iar 888 de mii de euro constituie cofinanțarea Guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei.