Pavel Filip: „Armata Naţională urmează să devină una de tip european, profesionistă, mai bine organizată şi mai disciplinată”

Adăugat pe: 3 septembrie 2018

Premierul Pavel Filip a felicitat familia Armatei Naționalei cu ocazia aniversării acesteia. Ziua Armatei Naţionale este marcată la 3 septembrie. În 1991, primul preşedinte al ţării, Mircea Snegur, a semnat decretul privind crearea acesteia.

Armata Naţională a fost creată pentru apărarea libertății, suveranității şi independenței Republicii Moldova.  Ea este o expresie a legăturilor strânse dintre generaţii şi o continuitate a tradiţiilor strămoşilor noştri de a servi cu cinste şi demnitate Patria. Ziua Armatei Naționale este o ocazie în plus de a exprima recunoştinţă militarilor pentru simţul datoriei, profesionalismul şi abnegaţia de care  dau dovadă fiind alături de cetăţeni, atunci când apără pacea şi liniştea sau atunci când participă la înlăturarea consecințelor cataclismelor naturale.

Guvernul Republicii Moldova este alături de militari și va susține efortul de transformare a Armatei Naționale în una profesionistă, unde va fi scos în prim plan rolul militarului în cadrul sistemului naţional de apărare. Pentru realizarea acestui obiectiv a fost aprobat Programul „Armata Profesionistă 2018-2021”. 

Armata Naţională urmează să devină una de tip european, profesionistă, mai bine organizată şi mai disciplinată, să-şi sporească capacităţile de participare la eforturile internaţionale de menţinere a păcii, să pună în aplicare pe larg instrumentele de control civil şi democratic asupra sectorului de securitate naţională.

Vă mulţumesc pentru prestaţia excelentă  în cadrul misiunilor cu mandat internaţional, astfel statul nostru devenind un partener de încredere, un garant al stabilităţii şi securităţii în regiune.

Din numele Guvernului şi al meu personal, exprim sincere mulţumiri militarilor, angajaţilor, veteranilor Armatei Naţionale pentru credinţa, devotamentul şi serviciul ireproşabil. Îmi exprim încrederea că și pe viitor veţi îndeplini cu demnitate sarcinile constituţionale de apărare a Patriei, de garant al securităţii naţionale, de apărare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

La mulţi ani de Ziua Armatei Naţionale!„, a transmis Premierul Pavel Filip.

Armata naţională trece acum printr-un amplu proces de reformare şi modernizare. În luna martie, preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a venit cu iniţiativa de a renunţa la serviciul militar obligatoriu şi a propus să fie înrolaţi doar ostaşi profesionişti care vor activa în bază de contract. 

"Vom pune accent pe oameni, pe condiţiile de activitate. Investim foarte mult în infrastructura de serviciu. Foarte mult punem accent pe calitatea traiului prin revenirea la pachetul social prin acordarea apartamentelor de serviciu, compensarea chiriei locuinţelor", a declarat Eugen Strurza, ministrul Apărării.