Prim-ministrul Pavel Filip a avut o convorbire telefonică cu scriitorul Ion Druță

Adăugat pe: 3 septembrie 2018

Prim-ministrul Pavel Filip a avut o convorbire telefonică cu scriitorul Ion Druță, care împlinește astăzi 90 de ani. Pavel Filip l-a felicitat cu ocazia aniversării, exprimând înalta apreciere pentru creația sa valoroasă, care cultivă iubirea de țară, de oameni și de viață.

Premierul a spus că adevărata moștenire a Republicii Moldova o reprezintă oamenii talentați care promovează valorile naționale. Pavel Filip i-a dorit Maestrului multă sănătate, bucurii, inspirație, dar și forțe pentru a-și putea continua vocația sa - demonstrată prin operele sale.

Astăzi, cu prilejul aniversării Maestrului, în instituțiile de învățământ din țară, prima oră din acest an școlar a fost dedicată activității scriitorului, dramaturgului și eseistului Ion Druță, având genericul ”Limba, istoria și pământul sunt cei trei piloni care țin o națiune – Ion Druță la cei 90 de ani împliniți”. Astfel,  elevii au avut posibilitatea să afle mai multe despre contribuția scriitorului în promovarea  valorilor naționale. Tot astăzi, pe scena Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” va fi jucat spectacolul „Casa Mare”, după opera scriitorului.

Ion Druţă s-a născut pe 3 septembrie 1928, în satul Horodişte, raionul Donduşeni. Operele sale „Frunze de dor”, „Casa mare”, „Ultima lună de toamnă”, „Povara bunătăţii noastre”, „Clopotniţa”, „Toiagul păstoriei” sau „Tăcerea Pământului” fac parte din fondul de aur al literaturii naţionale. Cele mai renumite lucrări ale sale au fost traduse în diverse limbi, astfel, promovând patrimoniul cultural al țării noastre în lume.