Procuratura va examina ultimele declarații despre piloții moldoveni ținuți ostateci

Adăugat pe: 12 februarie 2019

Procuratura Generală va examina ultimele declarații expuse în spațiul public despre implicarea unor forțe pentru a tergiversa procesul de eliberare a piloților moldoveni ținuți ostatici în Afganistan, anunță instituția într-un comunicat de presă, citat de IPN.

„Cazul este unul cu particularități specifice, care presupune acțiuni cu un mare grad de discreție, dar mai ales, un mare grad de profesionalism și responsabilitate, toate acestea având un rol esențial în asigurarea securității celor doi moldoveni care au fost ținuți ostatici”, se spune în comunicat.

Procuratura Generală precizează că, împreună cu alte autorități, de mai mult timp întreprinde acțiuni pentru eliberarea celor doi cetățeni moldoveni, ținuți ostatici în Afganistan. Pe întreaga perioada anchetei s-a ținut cont și de recomandărilor colegilor din alte state, cu practici avansate pentru astfel de situații. Pe acest caz a fost deschis și un dosar penal, materialele căruia au fost secretizate, iar cercul de persoane implicate fiind strict limitat. La finele anchetei instituția va veni cu detalii despre caz.

Procuratura mai menționează că a constatat în cadrul măsurilor întreprinse mai multe încercări de „aşa-numită implicare în eliberarea ostaticilor a diferitor personaje, care de fiecare dată zădărniceau activitatea organelor de stat competente și tergiversau procesul de eliberare a victimelor”. Aceste implicări erau motivate fie de interes material, fie de a obține alte avantaje.

Președintele Igor Dodon a anunțat luni, 11 februarie, într-un briefing de presă, că cei doi cetățeni moldoveni ținuți ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberați. Aceștia se află actualmente la un spital din Moscova, iar la sfârșitul săptămânii vor fi aduși în Republica Moldova. Șeful statului a mai spus că acest lucru s-a reușit datorită implicării conducerii Federației Ruse, ca urmare a adresării sale. După briefing, președintele Parlamentului, Andrian Candu, a scris pe o rețea de socializare că șeful statului și-a dorit ca cei doi cetățeni moldoveni să revină acasă doar în timpul campaniei electorale, acest lucru fiind folosit în mod cinic. Andrian Candu spune că ostaticii moldoveni urmau să ajungă acasă încă acum patru luni, când autoritățile moldovene au finalizat negocierile, însă, în ultimul moment, s-a blocat totul. Cineva le-ar fi zis răpitorilor să-i mai țină puțin pe cei doi piloți și să-i trimită acasă prin Moscova. Președintele Parlamentului afirmă că Igor Dodon exercită presiuni asupra piloților moldoveni ca aceștia să facă declarații care ar fi favorabile PSRM-ului în campania electorală.