Republica Moldova, poziționată ”alarmant” într-o statistică a muncii

Adăugat pe: 1 mai 2018

O treime dintre tinerii din Republica Moldova nu muncesc și nu sunt încadrați în instituții de învățământ. Cel puțin asta arată datele emise de Organizația Internațională a Muncii.

Studiul demonstrează că numărul tinerilor șomeri care nu învață este cel mai mare dintre țările vecine. Astfel, dacă în Ucraina procentul este de 14,7, iar în România – 17,4, în Republica Moldova numărul lor este cu 10 la sută mai mare, reprezentând 27,8 la sută. 

TINERII CARE NU LUCREAZĂ ȘI NU ÎNVAȚĂ

REPUBLICA MOLDOVA 27,8%
ROMÂNIA 17,4%
UCRAINA 14,7%

Totodată, în timp ce rata celor angajați în câmpul muncii în Republica Moldova pe plan național reprezintă 47,2 procente, în România, cifra se ridică la 63,5, iar în Ucraina cu aproape 3 la sută mai mult.

RATA DE PARTICIPARE A FORȚEI DE MUNCĂ

REPUBLICA MOLDOVA 47,2%
ROMÂNIA 63,5%
UCRAINA 66,4%

Pe de altă parte, timpul de lucru al angajaților din Republica Moldova este mai mare comparativ cu al celor din Belarus, reprezentând, în medie, 37 ore per săptămână. Totuși, în același timp, datele arată că moldovenii muncesc cu două ore mai puțin decât cei din statele vecine – România și Ucraina, unde numărul mediu de ore lucrate per săptămână constituie 39. 

ORE LUCRATE PER SĂPTĂMÂNĂ

BELARUS 35 ore/săptămână
REPUBLICA MOLDOVA 37 ore/săptămână
ROMÂNIA 39 ore/săptămână
UCRAINA 39 ore/săptămână

Moldovenii au câștigat topul doar la capitolul procentului de populație care muncește mai mult de 48 de ore într-o săptămână, ponderea fiind de 6,7 la sută. Datele prezentate reflectă situația anului 2016.