Roland Vieru, regizor de film și artist plastic, s-a stins din viață

Adăugat pe: 1 iulie 2019

Regizorul de film și artistul plastic Roland Vieru s-a stins din viață duminică, 30 iunie, la vârsta de 71 de ani.

Roland Vieru s-a născut la 10 august 1947, în satul Horodişte, raionul Donduşeni. A studiat doi ani limbile străine la Universitatea de Stat din Chişinău, după care s-a înscris la Institutul Unional de Cinematografie din Moscova, în clasa regizorului Serghei Gherasimov, și s-a încadrat la studioul „Moldova-film”, unde a realizat un șir de filme.

A debutat cu scrutmetrajul artistic „Vica, eu și foiletonul” (anul 1972, scenariu Vlad Ioviță), un scurtmetraj în care predomină elementul liric. 

După acest film urmează documentarul „Casei părintești să i te închini” (anul 1974, imaginea Iulian Florea). Este o schiță despre soții Antonovici din satul Șestaci, Rezina, care au crescut și educat cincisprezece copii.

Roland Vieru și-a încercat forțele și în genul filmului artistic de lung metraj. Astfel, în 1976 pe ecrane este lansat filmul „O întâmplare la festival” (studioul „Moldova-film”, Asociația de creație „Luceafărul”), după un scenariu semnat de Victor Andon, pe muzica lui Eugen Doga. 

În anul 1975, Roland Vieru debutează în calitate de artist plastic monumentalist şi în scurt timp devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din R. Moldova. În 1997, pentru munca depusă în cinematografie, este titularizat ca membru al Uniunii Cineaștilor. Dintre ecranizările lui Roland Vieru au rămas cunoscute documentarul „Explozia”, filmele de ficţiune „Vica, eu şi telefonul”, „Căruța”, produs la Studioul „Mosfilm”, lungmetrajul „Întâmplare la Festival”, documentarul „Crescuţi, porniți și aşteptați” ș.a.

Roland Vieru va fi înmormântat la Cimitirul din Cernoleuca, Dondușeni, alături de tatăl său, regretatul artist plastic Igor Vieru.