Șase elevi din țara noastră au fost apreciați cu medalii de bronz și mențiuni de onoare la Olimpiada Internațională de Matematică

Adăugat pe: 18 iulie 2018

Șase elevi din țara noastră au fost apreciați cu medalii de bronz și mențiuni de onoare la Olimpiada Internațională de Matematică, care a avut loc la Cluj – Napoca.

Alexandru Lopotenco este elev în clasa a 10-a la Liceul Teoretic „Orizont” din capitală. Deși competiția nu a fost deloc ușoară, acesta a reușit să obțină medalia de bronz: „Concursul a fost împărțit în două zile, două zile consecutive, în ambele câte trei probleme, patru ore jumate. Problemele au fost destul de grele, acceptabile, au fost la nivelul stabilit. Matematica se bazează foarte mult pe gândirea logică, pe raționament și anumite strategii de rezolvare”.

Alexandru își propune să participe și la următoarele ediții ale competiției. Are planuri mai de viitor, iar după absolvirea liceului, se va înscrie la o facultate din străinătate: „Prefer desigur Statele Unite, deoarece școala e mai puternică, sunt cu mult mai mulți specialiști, dar pot și Europa, România. Mă gândesc ori în matematica aplicată, ori în matematica pură. Matematica e mai mult din plăcere, nu-i lecție, ceva extracurricular sau ceva de speriat așa”.

Elevii care obțin rezultate bune la olimpiade au parte de premii din partea statului.

Începând cu acea bursă municipală anuală, este în instituția noastră un număr impunător, acordată de Primăria consiliului municipal, mai apoi este Gala Laureaților organizată de Ministerul Educației”.  01:05 – 01:08 -  „Ne pare bine, ne mândrim și așteptăm noi rezultate”, a spus Elena Ciuhrii, director adjunct, Liceul Teoretic „Orizont”.

În acest an, la Olimpiada Internațională de Matematică au participat 615 concurenți din 114 țări ale lumii. Republica Moldova a fost reprezentată de șase elevi și doi profesori.