Schimb de replici la întrevederea dintre reprezentanții PSRM și ai blocului ACUM, în lipsa liderilor, care au strălucit prin absență

Adăugat pe: 11 aprilie 2019

Reprezentanților PAS și PPDA nu le pasă de recomandările Comisiei de la Veneția și de Constituția Republicii Moldova, care spun clar că modificarea legislației electorale nu poate fi făcută cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Cel puțin asta reiese din reacția lor la afirmația juristului PSRM, care le-a atras atenția la acest detaliu.

”Pentru modificarea legislației electorale e nevoie de avizul Comisiei de la Veneția. Legislația electorală poate fi modificată doar cu un an înainte de alegeri”, a precizat juristul PSRM Fadei Nagacevschi, la discuțiile de astăzi, dintre reprezentanții PSRM și ai blocului politic ACUM.

Răspunsul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, a fost atipic pentru un partid care pretinde că respectă normele democratice și angajamentele internaționale. „Să lăsăm noi Comisia de la Veneția… Comisia de la Veneția o să accepte revenirea la vechiul sistem electoral”, a declarat  Slusari.

Schimbarea sistemului electoral și introducerea votului mixt s-a produs în iulie 2017 și au fost votate de 74 de deputați din 101. În acest fel a fost respectată recomandarea Comisiei Europene care se opune oricăror modificări a legislației electorale la mai puțin de un an până la alegeri.