Secretarul de stat american Mike Pompeo susţine că SUA iau în considerare o varietate de opţiuni privind Iranul, inclusiv cea militară

Adăugat pe: 17 iunie 2019

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a declarat că Statele Unite „iau în considerare o varietate de opţiuni” privind tensiunile cu Iranul, inclusiv cea militară, însă a subliniat că preşedintele Donald Trump nu doreşte un război, informează CNN. 

„Statele Unite iau în considerare o varietate de opţiuni. L-am informat pe preşedinte de mai multe ori, vom continua să îl ţinem la curent. Suntem încrezători că putem lua măsuri astfel încât să reinstaurăm politica de prevenire, care este misiunea noastră”, a declarat Pompeo într-un interviu acordat CBS.

„Preşedintele va lua toate opţiunile în considerare. Însă ce a spus el? Nu vrem ca Iranul să aibă o armă nucleară. Preşedintele Trump a spus foarte clar că nu doreşte un război cu Iranul”, a precizat Pompeo.

Comentariile lui Pompeo vin după ce preşedintele Parlamentului iranian Ali Larijani a sugerat duminică faptul că Statele Unite se află în spatele atacurilor ”suspecte” ce au vizat joi două petroliere la Marea Oman, în regiunea Golfului Persic.

”Se pare că acţiunile suspecte vizând petroliere la Marea Oman completează sancţiunile economice (americane impuse Iranului), pentru că (Statele Unite) nu au obţinut vreun rezultat cu aceste sancţiuni”, a declarat Ali Larijani într-un discurs pe care l-a susţinut în Parlament (Madjles), citat de Irna şi agenţia semiofcială de presă Isna.

Un transportator japonez de metanol, Kokuka Courageous, şi un petrolier aparţinând companiei Frontline, cotată pe Bursa de la Oslo, Front Altair, care transporta benzină grea (naftă), au fost oprite joi, la Marea Oman, de explozii de origine necunoscută, în timp ce se îndreptau către Extremul Orient.

Încă de joi, Washingtonul a acuzat Teheranul că este responsabil de aceste atacuri, care au avut loc în timp ce premierul japonez Shinzo Abe se afla la Teheran, la discuţii menite, în opinia sa, să reducă tensiunile între inamicii juraţi Republica islamică şi Statele Unite.

De asemenea, prinţul saudit Mohammed bin Salman a acuzat Iranul că ar fi responsabil de atacuri, cerând comunităţii internaţionale “să ia o poziţie fermă privind un regim care susţine terorismul şi răspândeşte crime şi distrugere”.

Ministrul britanic al Apărării, Tobias Ellwood, a declarat că “tensiunile” din Iran “reprezintă o îngrijorare pentru toată lumea” într-un interviu acordat Sky News.

Elwood a precizat că deşi înţelege nemulţumirile Iranului privind acordul nuclear, “acest lucru nu le permite să atace nave”. Într-un comunicat de vineri, Ministerul de Externe britanic a informat că “aproape sigur” Gărdienii Revoluţiei ai Iranului sunt responsabili de atacurile asupra navelor.

Teheranul dezminte orice implicare în aceste atacuri.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a catalogat joi drept o coincidenţă foarte suspectă între atacul petrolierelor şi vizita lui Abe la Teheran - prima vizită a unui şef de Guvern nipon în Iran de la Revoluţia islamică din 1978.

sursa: news.ro