Serafim Urechean: „Alegerile anticipate ar fi o prostie”

Adăugat pe: 10 aprilie 2019

Fostul primar al capitalei, Serafim Urechean, consideră că alegerile anticipate sunt „o prostie”, pentru că rezultatul scrutinului parlamentar ar rămâne aproximativ acelaşi.

„Alegerile anticipate sunt o prostie. Ele sunt inadmisibile pentru Republica Moldova, fiindcă accentele nu se vor schimba radical. Vor fi nişte mișcări de două-trei figuri pe tabla de şah în favoarea sau defavoarea unei sau altei formaţiuni politice”, a declarat Serafim Urechean la emisiunea „Important” de la TVC21.

În opinia sa, tergiversarea negocierilor între partidele care au ajuns în Parlament este cauzată de faptul că ar avea loc „negocieri individuale”, adică separat cu unii deputaţi din anumite partide, şi nu cu fracţiunile. Potrivit lui, din acest motiv nici nu este reluată şedinţa Parlamentului, pentru că unele partide au „temerea că unii deputaţi vor emigra în favoarea unei majorităţi”. „Aş vrea să remarc că alegerile anticipate, dacă ar fi desfășurate, oamenii în general le-ar ignora şi aceasta este posibil, ca ele să nu aibă loc din cauza neprezenţei la urna de vot a cetăţenilor”, a adăugat Urechean.

Amintim că, după alegerile parlamentare din 24 februarie din Republica Moldova, niciun partid nu a obţinut majoritatea parlamentară (50+1), fiind nevoie de o coaliţie. PSRM are 35 de mandate, PDM - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3. Dacă, timp de trei luni, nu se va forma o majoritate parlamentară, preşedintele ţării trebuie să semneze decretul de dizolvare a Parlamentului şi să anunţe alegeri parlamentare anticipate.  

PDM a făcut o invitaţie la dialog către Blocul ACUM, membrii acestuia însă au refuzat categoric orice discuţii cu Vlad Plahotniuc. Blocul ACUM a anunţat că ar dori să discute doar cu socialiştii cu privire la un pachet de legi de deoligarhizare a statului. Cu alte cuvinte, Blocul ACUM admite o cooperare cu socialiştii în vederea eliminării din sistemul de stat a oamenilor afiliaţi lui Plahotniuc. Socialiştii încă nu au răspuns la propunerile ACUM, subliniind că mai întâi este nevoie să se aşeze la masa de dialog şi să discute.

De partea cealaltă, socialiştii au avut deocamdată o întrevedere doar cu democraţii, despre care au spus că au fost constatate atât lucruri în comun, cât şi divergenţe politice, fără a se lua o decizia cu referire la formarea unei alianţe.

sursa: adevarul.ro