Sibiul a fost, pentru o zi, capitala Europei. Liderii UE au adoptat o Declarație

Adăugat pe: 10 mai 2019

Sibiul a fost pentru o zi locul de întâlnire al celor mai puternici oameni din Europa. La summit-ul UE de la Sibiu, preşedinţi, premieri şi lideri de la Bruxelles au anunţat în România calea pe care va merge Uniunea Europeană pentru viitorii cinci ani.

Europa a venit, astăzi, la noi în România, iar România a dovedit că este o ţară profund europeană, a declarat, la Sibiu, preşedintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a venit să asiste la un concert susținut de Junii Sibiului și artista Delia însoțit de președintele Consiliului European, Donald Tusk. În Piața Mare sute de persoane s-au bucurat de spectacol.

Au fost moment emoţionante în Piaţa Mare din Sibiu. Oameni de toate vârstele s-au adunat chiar în ziua de 9 Mai, Ziua Europei, să îi vadă pe liderii europeni pe care îi ştiau doar de la televizor. Au fost impresionaţi de lejeritatea cu care greii Europei au ales să li se alăture românilor, să le strângă mâna şi să le adreseze cuvinte de suflet.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a transmis un mesaj în limba română, la finalul declarației de presă din cadrul Summit-ului de la Sibiu. Oficialul european a spus că este mândru de munca depusă de România pentru organizarea summit-ului. „M-am îndrăgostit de Sibiu. Toată Europa s-a îndrăgostit de dvs.”, a spus Donald Tusk.

Și preşedintele francez, Emmanuel Macron, a vorbit, într-o conferinţă de presă la Sibiu, despre obiectivele pe care le consideră importante pentru Uniunea Europeană.

„Să definim o politică foarte clară în privinţa vecinătăţii. O altă chestiune în privinţa căreia trebuie să avansăm este să facem o politică prin care să ne putem apăra mai bine frontierele. Trebuie să facem un parteneriat foarte puternic cu ţările din Africa. Încă nu am reglat riscurile potenţiale, dar nici nu am realizat oportunităţile pe care le putem avea în relaţia cu aceşti parteneri. Trebuie să avem un parteneriat echilibrat cu continentul african. Europa trebuie să fie mai eficientă în privinţa frontierelor sale. Iată de ce am pledat foarte puternic faţă de colegii mei ca să stabilim care sunt limitele care ne împiedică să ne îndeplinim aceste obiective”, a spus Emmanuel Macron.

Președintele Klaus Iohannis a lăudat summit-ul de la Sibiu, în discursul oficial de încheiere. El a spus că România a devenit centrul dezbaterii privind viitorul UE. Șeful statului a adăugat că discuțiile dintre liderii UE au întărit convingerea că „putem scrie împreună viitorul UE”. Președintele a subliniat că este nevoie de o comunicare mai bună și mai intensă cu cetățenii Europei.

Liderii europeni au adoptat Declarația de la Sibiu. Declarația conține 10 puncte, 10 promisiuni față de cetățenii europeni. În primul rând, se vorbește de apărare comună, dar, în același timp, liderii europeni se angajează să protejeze „modul de viață european, democrația și statul de drept”.

Sursa: digi24.ro