Teatrul Geneza Art a prezentat premiera spectacolului ”Parfumierul”

Adăugat pe: 15 martie 2019

Teatrul Geneza Art din capitală a prezentat premiera unui spectacol neobișnuit – ”Parfumierul”, realizat în regia Danielei Burlaca, după romanul scriitorului german Patrick Süskind „Parfumul - povestea unui ucigaș”, informează MOLDPRES.

Acțiunea romanului are loc în Franța secolului al XVIII-lea, în epoca în care mirosurile sunt molipsitoare. Protagonistul este Jean-Baptiste Grenouille, un monstru cu chip omenesc, născut cu un supersimț al mirosului. El devine ucigaș în serie pentru a putea crea parfumul secret, victimele lui oferind ingredientele necesare.

Potrivit Cristinei Răileanu, responsabilă pentru relațiile cu publicul și mass-media a instituției, spectacolul este o poveste uluitoare, despre obsesia cutremurătoare a unui tânăr, pentru găsirea parfumului perfect. Născut într-un mediu mizer, acesta reușește să supraviețuiască unor condiții vitrege. Jean-Baptiste Grenouille (rol titular jucat de actorul Mihai Bordian), își "însușește" fiecare miros pe care îl întâlnește, dar asta nu îi este de ajuns, el începe să creeze o esență "pură", o esență a iubirii, care să-i permită să înțeleagă ce este iubirea și la rândul său să fie iubit, chiar dacă prețul este crima.

”Daniela Burlaca a reușit să sublinieze miezul tematic și substratul metaforei prin actorii din distribuție (Nicu Țurcanu, Viorel Cozma, Cristyan Perepeliuc, Victoria Țurcanu, Olesea Stăvilă, Ecaterina Bozianu, Eugen Burlac, Victoria Botnaru și copilașii), care au descifrat rostul fiecărei replici, a fiecărei mișcări și trăirea intensă, cu firesc a fiecărei situații. Acești actori ne fac să trăim intens odată cu fiecare replică, fiecare mișcare. Și rolul lui Baldini ocupă un loc central în construcţia dramaturgică a piesei. Actorul Iurie Gologan, cu măiestria sa inegalabilă, chiar şi într-un rol ”de rutină”, reuşeşte să potenţeze enorm personajul, îmbogăţindu-l chiar şi faţă de sursa literară”, a subliniat Cristina Răileanu.

Solicitată de MOLDPRES, regizorul Daniela Burlaca a afirmat că romanul „Parfumul” al lui Patrick Süskind este foarte bine scris și are o ecranizare profundă, originală și inedită. ”Era un risc și o mare responsabilitate să aduci în scenă acest roman, mai cu seamă că lipsește foarte mult dialogul. Sunt foarte multe detalii narative în acest roman și a fost mai complicat când am făcut dramatizarea, adaptarea scenică. Dar până la urmă, ne-a reușit. Întotdeauna apelez la opere valoroase, care vin cu mesaje profunde, la scriitori care scriu cu esență, cu conținut. Asta mă interesează, asta mă inspiră și asta vreau să transmit creând un spectacol. ”Parfumierul” a ieșit un spectacol naturalist, cu multe elemente naturale, cu pește viu, cu pământ, cu nisip, un spectacol vegetativ și cu o trupă foarte mare de actori, în total – 20, inclusiv copii. Mesajul spectacolului este să ne iubim copiii, să le oferim dragoste, altminteri se transformă în monștri și ne urăsc, iar ura este catastrofală. Ea poate face mari nevoi”, a specificat Daniela Burlaca.

La rândul său, Mihai Bordian, interpretul rolului titular, a afirmat că prin acest spectacol actorii încearcă să transmită publicului să vadă oamenii altfel. ”Rolul meu este foarte complicat. Jean-Baptiste Grenouille e un om lipsit de căldură omenească, de dragoste. El vede oamenii altfel. După mine, e de pe altă planetă, căzut de undeva de sus, aerian, care nu merge omenește, dar plutește deasupra”, a constatat Mihai Bordian.

În același timp, actorul Iurie Gologan, interpretul rolului Baldini, a menționat că acest spectacol este o nouă treaptă urcată de trupa de actori în frunte cu Daniela Burlaca. „A fost o mare provocare, pentru că personajul meu, Baldini, meșterul de parfumuri, este în cheia personajelor pe care le-am realizat pe scenă și era un pericol foarte mare ca să nu fie o repetare, să nu cad în aceeași plasă în care am jucat și în aceeași haină pe care deja am îmbrăcat-o. Aici era marele pericol – pe muchie de cuțit. Consider că am reușit să depășesc această provocare. Personajul respectiv necesită încă a fi modelat, construit și adaptat structurii mele sufletești, dar în primul rând, a ceea ce dorește Daniela Burlaca. Totuși, cred că am adus o fărâmă din acel Baldini, așa cum l-a vrut regizorul și din această metamorfoză a ieșit acest rol. Țin foarte mult la el. Mă reprezintă într-un fel”, a mai spus Iurie Gologan.

În context, Dana Ciobanu, interpreta rolului mamei, cea care a dat naștere acestui monstru sacru (Jean-Baptiste Grenouille), a afirmat, că fiind naratoarea spectacolului, trebuia să transmită publicului emoția prin intermediul vocii și a plasticii. ”Este o oportunitate actoricească mai deosebită când ești lipsit de ochi și să comunici prin plastică și prin voce. M-am simțit onorată că am fost invitată să interpretez acest rol”, a precizat Dana Ciobanu.

Patrick Süskind s-a născut la 29 martie 1949, în Ambach, un sat din Bavaria, Germania. Este un romancier german contemporan. În anii 1968-1974 a studiat istoria medievală și modernă la München și în Aix-en-Provence (Franța). Devine cunoscut prin romanul ”Parfumul - povestea unui ucigaș”. În 2006 a fost ecranizat un film după acest roman „Parfumierul”, filmat în Franța și Catalonia, cu un buget de 60 milioane de euro.