Uniunea Europeană, principalul partener economic al Moldovei

Adăugat pe: 16 mai 2019

Tot mai multe mărfuri moldovenești ajung pe piețele din străinătate. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, valoarea exporturilor în primele trei luni ale anului curent a atins 733 de milioane de dolari, cu peste 8 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut, iar Uniunea Europeană rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova. 

Potrivit datelor prezentate, exporturile de mărfuri destinate țărilor Uniunii Europene au însumat aproape 471 de milioane de dolari, deținând o cotă de 64 la sută din totalul livrărilor. Dintre acestea, peste 41 de procente din mărfurile autohtone au ajuns pe piața României. Totodată, în țările CSI rata exporturilor constituie doar 14 la sută din mărfuri, valoarea cărora depășește suma de 102 milioane de dolari. Exporturile către aceste țări s-au micșorat cu peste 10 la sută, comparativ cu ianuarie-martie 2018. Potrivit datelor statistice, aproape 25 la sută din totalul mărfurilor exportate, au fost maşini şi echipamente pentru transport. Produsele alimentare şi animalele vii au constituit aproape un sfert din volumul produselor exportate, iar articolele manufacturate, în jur de 19 la sută.

UE, principala piață de desfacere: 

UE - 470,8 milioane dolari 
CSI - 102,2 milioane dolari

Totodată, importurile au depășit cifra de 1 miliard 365 de milioane de dolari, fiind în creștere cu aproape 3 la sută față de volumul înregistrat în 2018. Astfel, importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene s-au cifrat la peste 653 de milioane de dolari, cu mai mult de un procent, comparativ cu ianuarie-martie 2018. De cealaltă parte, cele provenite din țările CSI au avut o valoare de 367,1 milioane de dolari, cu o creștere de peste 10 la sută mai mult față de de aceiași perioadă a anului trecut. 

Volumul importurilor din UE și CSI:

UE - 653,3 milioane dolari 
CSI - 367,1 milioane dolari