Visul elevilor din satul Aluatu de a învăța în condiții decente este tot mai aproape de realitate

Adăugat pe: 23 iulie 2018

Lucrările de reparație a singurei școli românești din raionul Taraclia sunt în toi, după ce recent, Asociația „UNIREA – ODIP”  a lansat o amplă campanie de salvare a instituției. Pereții deteriorați și gata să se prăbușească au fost restaurați și vopsiți, mucegaiul de altă dată a fost înlăturat, iar sălile de clasă sunt aproape gata să-și deschidă ușile pentru școlari.

Unioniștii spun că au colectat aproape 90 la sută din suma necesară pentru a repara școala și așteaptă și implicarea autorităților raionale pentru a da o nouă viață gimnaziului – grădiniță „Dimitrie Cantemir”.

 „După cum puteți vedea, pereții și podurile sunt gata, urmează să prelucrăm podelele, să le facem corespunzătoare și trecem la etapa de mobilier. Avem nevoie de table, avem nevoie de mese, avem nevoie de scaune. Ca întotdeauna, în cadrul unei reparații, apar tot felul de chestii imprevizibile. Undeva mai cade o bucată de tencuială veche, mai trebuie un sac – doi de a îndrepta, de a nivela pereții”, a menționat Vlad Bilețchi, președinte AO „UNIREA – ODIP”.

Localnicii fac apel la oamenii de bună-credință pentru salvarea spiritului românesc din Aluatu. 

 „Trebuie să strângem bani să dăm la acești copii pentru a avea un viitor. Dar viitorul e foarte important pentru copiii noștri. Cum noi am avut noroc să avem un viitor, păi să le dăm și lor un viitor”, a spus Andrei Celac, locuitor al satului Aluatu, raionul Taraclia.

Și artiștii au rămas impresionați de cazul de la Taraclia. Interpreta Irina Loghin a donat patru mii de euro pentru ca elevii din Aluatu să învețe în limba română.

Recent, viceprim-ministrul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă, a vizitat instituția și a dat asigurări localnicilor că Executivul nu va închide școala românească. Mai mult, oficialul a mulțumit Guvernului României și tinerilor din Asociația „UNIREA – ODIP” pentru efortul de a salva gimnaziul din Aluatu: „....Aduc mulțumiri Guvernului României pentru ajutorul financiar pentru renovarea celor peste 800 grădinițe din Republica Moldova, inclusiv pentru cei 2,5 milioane lei pentru grădinița din satul Aluatu. Totodată, apreciez inițiativa tinerilor din asociația ODIP pentru implicarea în colectarea banilor pentru repararea sălilor de studii”.