Vitalia Pavlicenco: Rezultatul alegerilor este expresia dezamăgirii de după anul 2009

Adăugat pe: 27 februarie 2019

Președinta Partidului Național Liberal, Vitalia Pavlicenco, susține că în actualul scrutin condițiile de participare au fost descurajante pentru partidele extraparlamentare. În opinia ei, rezultatul alegerilor este expresia dezamăgirii de după anul 2009. Acest lucru s-a întâmplat parțial pentru că partidele politice nu au contribuit la schimbarea mentalității, transmite IPN.

„Vorbim de Europa, dar, până la urmă, nu vrem să cultivăm o viziune europeană asupra lucrurilor. Iarăși ajungem să încurajăm o societate de „pomanagii” pe care poți să-i cumperi cu 5 lei sau cu o pâine mai ieftină”, a declarat Vitalia Pavlicenco la emisiunea „Țara” de la postul de televiziune Vocea Basarabiei TV. În opinia ei, există foarte mult nedreptăți care au viciat procesul electoral.

Directoarea executivă a Clubului politic al femeilor 50/50, Ecaterina Mardarovici, susține că în ultimii 20 de ani spectrul politic al alegătorilor Republicii Moldova nu s-a schimbat. Partidele de stânga rămân în dimensiunea de 40-44 de mandate, dimensiunea democrată – peste 50 de mandate. În opinia ei, alegătorul nu a evoluat de la independență încoace. „Într-o țară în care populația poate da vot pentru un partid și o persoană care este condamnată în prima instanță, a recunoscut că a încălcat legea, a dat mită și oamenii pot să-l crediteze, să-i dea mandate pentru șapte deputați, eu constat o degradare a societății”, a menționat Ecaterina Mardarovici.

„Atât timp cât în societate există un grad atât de înalt de toleranță față de persoanele în conflict cu legea, acesta este un lucru îngrijorător”, a spus ea.