Voce de la Washington: ACUM și PDM trebuie să renunțe la disputele personale și să formeze un guvern de coaliție care să elimine pericolul rusesc

Adăugat pe: 24 iunie 2019

Blocul ACUM și Partidul Democrat din Moldova trebuie să renunțe la disputele personale și să formeze un guvern de coaliție care să elimine pericolul rusesc. De această părere este fostul membru al Camerei Reprezentanților, una din camerele Parlamentului american, unde a deținut funcția de președinte al Subcomitetului pentru Securitate Națională de Supraveghere și Reformă a Guvernului, Steve Russel, transmite Actual.md

Într-un editorial publicat de portalul oklahoman.com, politicianul american atrage atenția că Moldova a rămas, de una singură, față în față cu Rusia, care se pregătește să preia controlul asupra țării prin intermediul Partidului Socialiștilor, care beneficiază de suport și finanțare de la Moscova.

Moldova este o țară mică, rar în atența comunității internaționale. Această stare de lucruri se va schimba rapid, pe măsură ce Rusia își accelerează agresivitatea asupra națiunii care deține o poziție strategică, deoarece se află în spatele Ucrainei pentru a asigura un punct de sprijin pentru Europa de Sud-Est și NATO”, scrie Russel.

Fostil membru al Camerei Reprezentanților atrage atenția că Rusia controlează economic și militar 11% din teritoriul Republicii Moldova, fiind vorba despre o adevărată ocupație. La fel, Moscova și-a sporit eforturile de propagandă în țara noastră, ignorate de Occident.

În ciuda negărilor internaționale, agenții ruși promovează deschis dezinformarea și propaganda prin intermediul Partidului Socialiștilor, finanțat de Moscova. Aceștia folosesc masiv posturile TV, alte surse media, rețelele de socializare, manipulate nemilos, susțin și finanțează socialiștii. Manevra, dacă reușește, slăbește flancul de sud-est al NATO și sporește periculos influența Rusiei în spatele Ucrainei”, notează autorul.

Politicianul american atrage atenția că Moscova își face nestingherit jocurile în Moldova pe măsură ce forțele vestice ignoră pericolul, fiind preocupate de propriile probleme.

Domino-urile stau aliniate în fața lui Putin care se pregătește să răstoarne ”vecinătatea apropiată”. Occidentul este preocupat de propriile probleme – Emanuel Macron luptă pentru supraviețuirea politică în Franța; Angela Merkel pleacă de pe scena mondială fără un succesor evident; Marea Britanie a ajuns în haos din cauza Brexitului, iar Statele Unite sunt consumate de fleacuri interne care lasă un vid în dominarea internațională și în securitatea europeană”, constată Steve Russel.

Cu toate acestea, politicianul crede că situația poate fi schimbată de către forțele politice pro-europene din Republica Moldova și reiterează îndemnul către blocul ACUM și PDM să se așeze la masa de dialog și să ducă țara spre valorile și tradițiile occidentale.